Петок, 23 Февруари 2018

Современи предизвици

Брак и семејство

Старец Јосиф Ватопедски

Брак и семејство

„Оваа тајна е голема, а јас ви зборувам за Христос и за Црквата“ (Еф. 5, 32). Со овие зборови апостол Павле прави паралела помеѓу брачниот однос маж –

Повеќе...

Хомосексуалниот христијанин

Отец Томас Хопко

Хомосексуалиот христијанин

Многумина хомосексуалци и лезбејки тврдат дека христијанската вера е раководно правило во нивниот живот. Дел од нив сметаат дека сексуалната ориентација им е дадена од Бога, дека таа е

Повеќе...

Од дневникот на протопрезвитер Александар Шмеман II дел

ОД ДНЕВНИКОТ НА ПРОТОПРЕЗВИТЕР АЛЕКСАНДАР ШМЕМАН

II ДЕЛ

Среда, 23 јануари 1974.

Обесхрабрен сум. Не лично. Можам мирно и искрено да кажам дека сум мошне среќен – со семејството, децата итн. Но што се однесува до црковните работи, до

Повеќе...

Коментар на Грузискиот патријарх

Патријархот Грузиски истакна дека Е.У. нетреба да  го доведува во прашање членството на Грузија заради недопусливоста на еднополните „бракови’

Тбилиси 07,01,2014

 

Грузискиот патријарх Илија ја повика европската заедница(Е.У.) да го земе во предвид стремежот на неговата земја  за тоа дека сака да си ги

Повеќе...

Од дневникот на протопрезвитер Александар Шмеман I дел

ОД ДНЕВНИКОТ НА ПРОТОПРЕЗВИТЕР АЛЕКСАНДАР ШМЕМАН

I дел

Четврток, 22 февруари 1973

Исповед. Едно битие води друго. Човек мора да почне од самото дно, па после да гради, да се собере, а потоа да се одвои од другиот, да се ослободи. А што

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL