Петок, 23 Февруари 2018

Современи предизвици

Богословската страна на проблемот на сидата

Со избор на Блаженејшиот Архиепископ на Атина и на цела Грција г.г. Серафим и со одлука на Министерот за здравство г. Скулакис бев назначен за претставник на Црквата на Грција во Националната комисија за Сида.

Од моментот кога стана познато ова мое поставување, добив приговори и резерви, како од пријатели така и од

Повеќе...

Кремирањето на мртвите претставува насилство врз свештеноста на човечкото тело

Последниве години многу се зборува за кремирањето на мртвите. Протагонистите на кремирањето се борат за негово легализирање, повикувајќи се на недостаток од простор, хигиенски и сентиментални причини.

Праксата на кремирање на мртвите се среќава во далекуисточните религии, како што е Индуизмот.
Повеќе...

Јога и медитација

Нашава епоха е епоха на голема духовна конфузија и отпадништво од Божјата волја. Татко на таа состојба е ѓаволот, кој употребува луѓе што ги вовлекува во заблуда, за да го реализира својот човекоубиствен план. Таа конфузија ја негуваат воглавно групите на таканаречената “Нова Епоха”. Нивна основна догма е дека

Повеќе...

Евтаназијата и биоетичките проблеми поврзани со неа

Во нашиве денови живееме една нова реалност, нешто невозможно за други епохи. Мислам на поврзувањето помеѓу технологијата и медицината, што решава многу проблеми, но и создава проблеми.

Тоа рано го сфати медицинската заедница, но и други луѓе, па затоа во 60 - те години на минатиот век се разви науката Биоетика за да се

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL