Сабота, 25 Ноември 2017

Современи предизвици

Соочување со современите предизвици

Јеромонах Атанасиј Арсоски

СООЧУВАЊЕ СО СОВРЕМЕНИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ

Човекот, како круна на Божјото творение, е создаден за да биде во непрестајна и бесконечна љубовна заедница со Бога

Повеќе...

Зошто само маж може да биде свештеник?

Вашето дете може да ве праша: „Зошто Исус е роден како машко дете? Зошто Богородица не можела да роди девојче која ќе нè спаси?“ Како ќе одговорите на овие прашања? Јас би одговорил дека Библијата вели: Бог го направил тој избор. Бог прави и ќе прави она што Тој сака.Сега замислете, малку подоцна, возрасна

Повеќе...

За семејството

Православното христијанско семејство (според учењето на Апостолот Павле, и воопшто, според учењето на Православната Црква) е домашна Црква, Божји дом. Семејна атмосфера е еден вообичаен израз и термин кој се употребува во светот. Меѓутоа, во православниот свет, во православната смисла, во православната терминологија
Повеќе...

Надминување на национализмот

Национализмот е ерес на православниот црковен живот, а тоа значи дека секој национализам е сепаративен, бидејќи ја живее одделноста на сметка на соборноста. Национализмот претставува поделба, токму затоа што се преферира филетизмот (родовството) наспроти единството на човечкиот род.

Меѓутоа треба да се забележи нешто

Повеќе...

Богословската страна на проблемот на сидата

Со избор на Блаженејшиот Архиепископ на Атина и на цела Грција г.г. Серафим и со одлука на Министерот за здравство г. Скулакис бев назначен за претставник на Црквата на Грција во Националната комисија за Сида.

Од моментот кога стана познато ова мое поставување, добив приговори и резерви, како од пријатели така и од

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL