Петок, 23 Февруари 2018

Литургика

Богослужбените одежди на клириците

Професор Јован Фундулис

БОГОСЛУЖБЕНИТЕ ОДЕЖДИ НА КЛИРИЦИТЕ

Во прво време свештенослужителите не носеле одежди при служењето на Божествената Евхаристија и останатите свештенодејствија. Меѓутоа, изгледа дека

Повеќе...

За храмот

Јеромонах Атанасиј Арсоски

ЗА ХРАМОТ

 

 

Богослужението се извршува во посебен објект, посветен на Бога, кој според начинот на градба и на уредување на просторот им служи на богослужбените потреби на Црквата. Тој

Повеќе...

ПРАЗНИК НА ПАЛМИТЕ

о. Пол Лазар

Видливите победи се неколку во земниот живот на нашиот Господ Исус Христос. Тој проповедаше за царство кое „не е од овој свет“. Се роди во тело за кое „немало место во гостилницата“. За речиси триесет години, додека „напредуваше во премудроста и воздраста, и во благодатта пред

Повеќе...

За прашањата на Литургиската пракса

Ваше Високопреосвештенство,

Со големо внимание и интерес го прочитав Упатството за литургиска пракса кое на 30. Ноември 1972 година му го испративте на клирот на епархијата на Њу Јорк и Њу Џерси. Потполно ја разбирам и споделувам вашата загриженост за литургиската состојба, која што несомнено е крајно сериозна и сигурно има
Повеќе...

Литургијата од аспект на свештенодејствието

Во Божествената Литургија се забележува, особено осмислена и чудесна во својот првобитен зачеток и понатамошен низ вековите развој, наизменичност на улоги. Факторите се главно три: свештеникот, ѓаконот, народот. Се работи за три улоги кои јасно се разликуваат, и за кои би било идеално да не се мешаат. Свештеникот е оној

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL