Четврток, 17 Август 2017

Духовност

Православие и празноверие

Јеромонах Атанасиј Арсоски

ПРАВОСЛАВИЕ И ПРАЗНОВЕРИЕ

Во битието на човекот, уште од неговото зачнување, е всаден стремежот кон возвишеното, кон она што

Повеќе...

Стресот во духовниот живот

 

Јеромонах Атанасиј Арсоски

СТРЕСОТ ВО ДУХОВНИОТ ЖИВОТ

 

Еден од главните белези на денешната епоха е стресот. Различни се причините поради кои луѓето доживуваат стрес, кој може да биде или

Повеќе...

Чекање на Господовиот ден во одговорно служење

Иако Го знаеме Христос и го очекуваме Неговото доаѓање, сепак не знаеме како ќе изгледа средбата со Него

Историјата и сеќавањето на изминатите настани од минатото во христијанското поимање на времето не се губат, туку се чуваат и се паметат додека во иднината не добијат

Повеќе...

Улогата на духовникот

Од книгата за Старецот Силуан претходно ги разгледавме темите за гордоста, за смирението за духовното движење во просторот на Црквата и сега се наоѓаме кај следниот поднаслов. Старецот вели: „Многумина кога ќе дојдат во контакт со монаси не гледаат кај нив ништо значајно и се оддалечуваат незадоволни и дури и разочарани

Повеќе...

Умно - срдечна молитва

Кога зборуваме за умно - срдечната молитва, ние се наоѓаме во срцето на таканареченото мистично богословие, т.е. во срцето на православното богословие. Со умно - срдечната молитва се постигнува, но и се изразува единството и заедницата на човекот со Бога.

Кога човекот ќе стекне единство со Бога, тогаш веднаш почнува

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL