Четврток, 17 Август 2017

Духовност

ЌЕ ДОЈДЕ ЧАСОТ КОГА ЌЕ СЕ КАЕМЕ ЗА ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ

Архимандрит Андреј Конанос

Некои луѓе сознавајќи ги свесно грешките велат: „Никако не можам да се спасам. Нема надеж за мене, ќе ставам крај на својот живот!“ Не такво тагување!Тоа е друга крајност. За нас важи тоа што Господ ни кажува, а и што не е крајност, а е средна положба и рамнотежа. Да се
Повеќе...

Љубовта кон ближниот

Само едно е она што е потребно во нашиот живот, а тоа е љубовта и служењето на Христа и љубовта кон нашите ближни. Сите да бидеме едно имајќи Го Христа како наша глава. Само така ќе ги стекнеме благодатта, небото, вечниот живот.

Љубовта кон братот ја негува љубовта кон Бога. Среќни сме кога тајно ќе ги возљубиме сите луѓе

Повеќе...

За светиот пост

старец Доротеј

Во законот Бог им заповедал на синовите Израилеви дека секоја година треба да даваат десеток од сè што ќе добијат, и ако тоа го правеле тие добивале благослов во секоја работа.[1] Светите апостоли знаејќи дека тоа било од голема помош и напредок за нашите души, ни

Повеќе...

СИТЕ СТРАСТИ, ДЕМОНСКИ СПЛЕТКИ, ЖАЛОСТИ И СТРАДАЊА СЕ ПОБЕДУВААТ СО СМИРЕНИЕ

1958 г.

Почитувана моја...!

Ти паѓаш со духот и се губиш поради мало искушение. Господ тоа го допушта на тебе за да ја познаеш својата немоќ и да сфатиш дека сè и сешто се крие во човечката душа, да видиш колку труд треба да вложиш за да се очистиш од страсти и да постанеш храм Божји и да

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL