Четврток, 17 Август 2017

Духовност

Недела на преподобна Марија Египетска

__2_______9999

Денес си споменуваме на света Марија Египетска, светијата од која можеме да се научиме на многу нешта кои нам ни се нужни. Таа најнапред била грешница чија гревовност ја знаеле сите, жена која претставувала предмет на искушение и соблазна за сите. Како станала грешница не знаеме. Дали злото суштествувало во неа самата?
Повеќе...

Учеството на христијаните во Крстот Христов

По укорувањето на Петар Господ побара и од Неговите ученици и тие да живеат крсно: “Тогаш Исус им рече на Своите ученици: ако некој сака да оди по Мене, нека се одрече од себе, нека го земе својот крст и нека Ме следи” (Мат. 16, 24). На синовите Заведееви и на нивната мајка, кои побараа први места, Господ им рече: “Не знаете што

Повеќе...

Недела на преподобниот Јован Лествичник

997.jpg998.jpg999.jpgib4153

Четвртата недела од Великиот пост е посветена во
Повеќе...

Крстот и современиот свет

Живееме во еден свет во кој владее антикрсниот дух. Во еден свет кој себељубиво како свој идеал ги има, без етика, задоволувањето на страстите, благоденствието, комфорот, кои ја поставуваат слободата не во жртвата и љубовта, т.е. во Крстот, туку во егоизмот.
Овој свет не сака да чуе за воздржание, за власт над страстите, за

Повеќе...

Крстот и спасението

презвитер Сашко Николовски

Од историјата со сигурност знаеме дека Крстот бил употребуван како сред­ство за извршување на смртните казни над најтешките злосторници. Крстната смрт воедно била и најсрамна смрт. За такво нешто, Крстот го

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL