Четврток, 17 Август 2017

Духовност

За духовната борба

Голема уметност е да успеете вашата душа да се освети. Насекаде може да се освети човекот. И во Омонија[1] може да се освети доколку го сака тоа. Во вашата работа, каква и да е, можете да бидете свети. Со кротост, трпение, љубов. Секој ден да поставувате нов ред, ново

Повеќе...

Проповед на Велики петок - протопрезвитер Александар Мењ

11201121Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!
Во последното Христово Евангелие, Евангелието според Јован, се раскажува за судот над Господа, за Неговите страдања, смрт и погребение. Во
Повеќе...

Аскезата

Зборот „аскеза“ доаѓа од грчкиот збор ασκουμαι (се вежбам) и покажува нешто во што се вежба човекот кој стреми кон одредена цел. Употребувајќи го овој термин за човекот, сакаме да укажеме на вежбата за да чекори кон вистинската цел, заради која е создаден.

Повеќе...

За Страсната седмица - Митрополит Антониј Сурожски

Денес влегуваме во тешки денови: во денови во кои си ги спомнуваме Христовите Страдања, во денови во кои нема да ни биде лесно да приоѓаме в храмот за да ги принесуваме долгите богослужби, да се молиме. Многумина си го поставуваат прашањето: треба ли воопшто да се оди в храм кога телото ни е уморно, кога мислите се разлетуваат

Повеќе...

Двајца браќа

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL