Петок, 23 Февруари 2018

Општ катихизис

Светите Тајни - Осветувачка сила на Црквата

Господ Исус Христос го изминал патот од небото до земјата и од земјата кон   небото и го соединил земното со небесното. Он го објавил Светиот Дух кој живее во Црквата. На тој начин се остварила причасноста на човекот кон животот на Света Троица. Светиот Дух Кој пребива во Црквата му ги соопштува своите дарови секому по
Повеќе...

Неделите на Великиот пост

Секоја недела во Великиот пост има две значења. Од една страна, секоја од великопосните недели влегува во оној ритам преку кого се појавува духовната „дијалектика“ на Постот. Од друга страна, пак, во текот на историскиот развој на Црквата речиси секоја великопосна недела придобила и второ значење. Така, во првата недела
Повеќе...

Великопосните саботи

Отците на Црквата често го споредувале Великиот пост со четириесетлетното странствување на избраниот народ низ пустината. Од Библијата знаеме дека за да народот не падне во очајание, а исто така, и за да му ја открие главната и највисока Своја цел, во текот на тоа четириесетлетно странствување, Господ изврши многу чуда. По

Повеќе...

Великиот пост е Пост со голема буква

Кога во црковната средина велат: „За време на Постот во таа и таа година се случи тоа и тоа“ или „Ќе дојдам при вас во одредено време на Постот“, тогаш обично во предвид се има Великиот пост, а сите останати три повеќедневни постови во такви моменти специјално се нагласуваат. Великиот пост е навистина Пост со голема буква. И
Повеќе...

Великиот пост - пат кон Воскресението

Кога човек се спрема да појде на пат, тој треба да ја знае целта на своето патување. Истото се однесува и на Великиот пост. Постот е пред сѐ духовно патување, а негова крајна цел е Пасха (Воскресението, Велигден), „благденот над благдените“. Постот е припрема за „исполнување на Пасхата, како вистинито Откровение“. Затоа
Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL