Среда, 21 Февруари 2018

Slideshow

Неделите на Великиот пост

Е-пошта Печати PDF
Секоја недела во Великиот пост има две значења. Од една страна, секоја од великопосните недели влегува во оној ритам преку кого се појавува духовната „дијалектика“ на Постот. Од друга страна, пак, во текот на историскиот развој на Црквата речиси секоја великопосна недела придобила и второ значење. Така, во првата недела
Повеќе...

Великопосните саботи

Е-пошта Печати PDF

Отците на Црквата често го споредувале Великиот пост со четириесетлетното странствување на избраниот народ низ пустината. Од Библијата знаеме дека за да народот не падне во очајание, а исто така, и за да му ја открие главната и највисока Своја цел, во текот на тоа четириесетлетно странствување, Господ изврши многу чуда. По

Повеќе...

За светиот пост

Е-пошта Печати PDF

старец Доротеј

Во законот Бог им заповедал на синовите Израилеви дека секоја година треба да даваат десеток од сè што ќе добијат, и ако тоа го правеле тие добивале благослов во секоја работа.[1] Светите апостоли знаејќи дека тоа било од голема помош и напредок за нашите души, ни

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL