Петок, 22 Септември 2017

Slideshow

Слово на Архиепископот изречено на промоцијата на СОВЕТИ И РАСКАЗИ ОД КЕКАВМЕН

Е-пошта Печати PDF

 

Stefan.Kekavmen_-_Copy_copyКнигава „Совети и раскази“ од Кекавмен е пишуван во втората половина на  XI век, поконкретно од 1075 до 1078 година. Таа не е обично историско дело, туку претставува извор за историјата на македонскиот и балканските народи и

Повеќе...

Промовирано изданието СОВЕТИ И РАСКАЗИ ОД КЕКАВМЕН

Е-пошта Печати PDF
SPE_7304Денес во Соборниот храм Св. Климент Охридски во Скопје беше промовирано изданието СОВЕТИ И РАСКАЗИ ОД КЕКАВМЕН со превод и коментар на проф. д-р Јован Белчовски.
Повеќе...

Изложба на современ романски иконопис во соборната црква Свети Климент Охридски

Е-пошта Печати PDF
NASLOVNANASLOVNA1На 25 април 2017 во соборната црква Свети Климент Охридски беше отворена изложба на икони од современи романски иконописци од Факултетот за црковна уметност при Букурешкиот православен богословски факултет „Патријарх Јустинијан“.
Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL